wtorek, 17 maja 2011

Dieta dla mózgu

OMEGA 3 wspomaga funkcjonowanie i rozwój mózgu. Jego obecność w codziennej diecie poprawia naszą koncentrację, zdolność zapamiętywania i uczenia się.
Kiedy przygotowujemy codzienne posiłki, zwykle nie zastanawiamy się nad tym, że rodzaj tłuszczu używanego w kuchni może wpływać na funkcjonowanie naszego mózgu. Tym czasem, na skład komórek nerwowych mają wpływ kwasy tłuszczowe zawarte w naszych posiłkach. Szczególnej wagi nabierają tu kwasy omega-3, w tym kwas dokozaheksaenowy (DHA), wzmagający przewodzenie impulsów nerwowych, a więc właściwe funkcjonowanie układu nerwowego.

Wśród olejów roślinnych olej rzepakowy, olej lniany, konopny, orzechowy to szczególnie cenne źródło kwasu alfa-linolenowego, który jest prekursorem DHA i zasila jego pulę. Dzięki tym właściwościom używanie oleju w codziennej diecie wspiera pracę naszego mózgu.

Omega-3 to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), a właściwie wielonienasycone kwasy tłuszczowe, z pośród których wyróżnić można kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA), których najbogatszymi źródłami są: ryby morskie, fitoplankton, kawior, owoce morza, siemię lniane, orzechy oraz niektóre rośliny. Ludzki organizm potrafi syntetyzować EPA i DHA z kwasu alfa-linolenowego (ALA), jednak proces ten jest mało efektywny i wydajny.

Kwas DHA pełni niesamowicie istotną rolę w regulacji pracy układu nerwowego, sercowo-naczyniowego oraz odpornościowego. Przynosi ulgę w chorobach reumatycznych, wspiera powrót do równowagi hormonalnej oraz wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn. Wspiera stabilizację ciśnienie tętnicze i wspiera procesy zapobiegające powstawaniu blaszek miażdżycowych, przyczyniając się do ochrony przed tą chorobą, a także jej skutkami – zawałem serca i chorobą wieńcową. Kolejnym działaniem DHA jest wspomaganie ukrwienia mózgu i przepływu bodźców nerwowych, w tym wpływ na działanie serotoniny i dopaminy, hormonów odpowiedzialnych za dobre samopoczucie. Jego ilość w mózgu zmniejsza się wraz z upływem czasu, dlatego im człowiek starszy, tym bardziej powinien dbać o uzupełnianie jego niedoborów. Zaniedbanie tego może skutkować objawami demencji oraz wahaniami nastrojów u osób starszych.


Konsekwencją niedoboru kwasów omega-3 może być nie tylko miażdżyca, nadciśnienie, cukrzyca, ale również osłabienie pamięci oraz liczne choroby neurodegeneracyjne, takie jak choroba Parkinsona i Alzheimera. Aby cieszyć się sprawnością umysłu przez całe życie, należy zapewnić mu odpowiednią pożywkę, nie tylko intelektualną. Wyjątkowy skład Opti Omega sprawia, że to niezastąpiony element diety wspomagającej funkcjonowanie i rozwój mózgu.




Naukowcy zwracają uwagę, że dla naszego mózgu niezwykle ważne jest dostarczenie odpowiedniego poziomu kwasu dokozaheksaenowego (DHA). Bogatym źródłem DHA są ryby morskie, owoce morza. O właściwy poziom DHA w mózgu warto postarać się przez całe życie, ale dwa okresy w życiu człowieka wymagają szczególnej troski.
Pierwszy to okres intensywnego rozwoju mózgu, który przypada na trzeci trymestr ciąży do 18-go miesiąca po urodzeniu. Badania wykazały, że dostarczanie kwasów omega-3 w tym okresie ma znaczenie dla rozwoju mózgu dziecka, a niedobory powodują nieodwracalne skutki w układzie nerwowym.
Drugi okres to starość, kiedy transport kwasów tłuszczowych do mózgu ulega osłabieniu. Niedobór kwasów omega-3 powoduje osłabienie pamięci, a także może przyczynić się do rozwoju choroby Parkinsona oraz Alzheimera.
Pytanie natomiast, czy pomiędzy wspomnianym czasem nie warto również zadbać o swój organizm ????

Jak kupić dobrej jakości Omega 3 ???



http://www.naturday.pl/product/opti-omega/3303387

W razie pytań
s.grochowina@gmail.com
tel +48 604-179-597





Dobroczynne tłuszcze

Tłuszcze w naszym przeświadczeniu często mylnie kojarzone są z otyłością. Niestety wiele nieumiejętnie stworzonych diet, wskazuje na całkowitą eliminację z codziennego pożywienia.

Eksperci podkreślają, że niezbędne kwasy tłuszczowe zawarte w naszych pokarmach są bardzo ważnym elementem diety. Kwasy tłuszczowe nie tylko stanowią dla organizmu bogate źródło energii, ale także są konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Utrzymują narządy wewnętrzne w stabilnej pozycji, chroniąc przed utratą ciepła, wpływając na budowanie błon komórkowych oraz biorą udział w regulacji procesów wewnątrzkomórkowych jak również we wchłanianiu oraz transporcie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – czyli: A, D, E i K.
Dlatego nie możemy wyeliminować tłuszczy z naszego menu.
Bardzo ważne jest, jakie tłuszcze wybieramy.

Dokonując wyboru tłuszczów powinniśmy zwracać uwagę na ich skład a szczególnie na :
- poziom kwasów nasyconych
- zawartość kwasów jednonienasyconych – kwasy jednonienasycone wywierają szereg pozytywnych efektów w funkcjonowaniu naszego organizmu
- zawartość kwasów omega –3, które należą do grupy Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Noszą nazwę „niezbędne”, ponieważ nasz organizm nie potrafi ich sam wytworzyć i musimy pozyskiwać je z pożywienia. Biorą udział w wielu procesach i są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.



W razie pytań
s.grochowina@gmail.com
tel +48 604-179-597


Jak kupić dobrej jakości Omega 3 ???

Omega3 zmniejsza ryzyko cukrzycy typu II

Cukrzyca to schorzenie metoboliczne. Żeby zmniejszyć ryzyko, należy wprowadzić do codziennego jadłospisu odpowiednią ilość produktów bogatych w kwasy omega-3, które zwiększają wrażliwość mięśni na insulinę. Olej rzepakowo, lniany jako bogate źródło kwasu alfa-linolenowego, prekursora kwasów omega-3, a jednocześnie obfitujący w kwasy jednonienasycone, jest cennym składnikiem diety w zapobieganiu cukrzycy typu II i jej powikłaniom.
Wiemy, że na cukrzycę typu II (nieinsulinozależna) duży wpływ ma nasza dieta. Rodzaj tłuszczu w diecie ma wpływ na powstawanie oporności tkanek na insulinę, a zatem zachorowań na cukrzycę typu II. Jak jej przeciwdziałać?
Światowa Organizacja Zdrowia potwierdziła, że ryzyko zachorowania na cukrzycę można zmniejszyć dzięki diecie bogatej w kwasy omega-3. Cennym źródłem kwasu alfa-linolenowego, z którego powstają kwasy omega-3, są m.in ryby, owoce morza, orzechy włoskie, olej konopny, olej lniany oraz olej rzepakowy, który zawiera go dziesięć razy więcej niż np. oliwa z oliwek.
Dietetycy przypominają, że zalecana dawka niezbędnego kwasu ALA, z którego powstają kwasy omega-3, znajduje się w jednej łyżce stołowej oleju rzepakowego. Wystarczy dodawać go do ulubionych potraw zamiast innych tłuszczów, żeby zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II.
Wiem, że jest sporo wątpliwości o źródła pochodzenia rzepaku, jego upraw, więc temat pozostawiam otwarty i do decyzji własnej.

Omega-3 to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), a właściwie wielonienasycone kwasy tłuszczowe, z pośród których wyróżnić można kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA), których najbogatszymi źródłami są: ryby morskie, fitoplankton, kawior, owoce morza, siemię lniane, orzechy oraz niektóre rośliny. Ludzki organizm potrafi syntetyzować EPA i DHA z kwasu alfa-linolenowego (ALA), jednak proces ten jest mało efektywny i wydajny.

Kwas DHA pełni niesamowicie istotną rolę w regulacji pracy układu nerwowego, sercowo-naczyniowego oraz odpornościowego. Przynosi ulgę w chorobach reumatycznych, wspiera powrót do równowagi hormonalnej oraz wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn. Wspiera stabilizację ciśnienie tętnicze i wspiera procesy zapobiegające powstawaniu blaszek miażdżycowych, przyczyniając się do ochrony przed tą chorobą, a także jej skutkami – zawałem serca i chorobą wieńcową. Kolejnym działaniem DHA jest wspomaganie ukrwienia mózgu i przepływu bodźców nerwowych, w tym wpływ na działanie serotoniny i dopaminy, hormonów odpowiedzialnych za dobre samopoczucie. Jego ilość w mózgu zmniejsza się wraz z upływem czasu, dlatego im człowiek starszy, tym bardziej powinien dbać o uzupełnianie jego niedoborów. Zaniedbanie tego może skutkować objawami demencji oraz wahaniami nastrojów u osób starszych.


Tłuszcz diety ma znaczący wpływ na powstawanie cukrzycy typu II. W zależności od składu może przyczynić się do jej rozwoju albo w znaczący sposób zmniejszyć to ryzyko.
Badania potwierdzają, że spośród dostępnych Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych OMEGA 3 jest szczególnie zalecana w prewencji cukrzycy typu II, jak i jej powikłań. Z tego względu jest ona także polecana w diecie cukrzycowej.
Zasadą skutecznego leczenia cukrzycy jest regulacja wszystkich zaburzeń towarzyszących chorobie. Lekarze polecają osobom chorym na cukrzycę Omega 3 w zbilansowanej diecie, gdyż chroni przed groźnymi powikłaniami cukrzycy, takimi jak utrata wzroku, uszkodzenie nerek, choroby układu krążenia i serca.
W ostatnich badaniach na zwierzętach stwierdzono, że wrażliwość mięśni na insulinę jest znacznie wyższa, jeżeli w diecie znajdują się tłuszcze bogate w kwasy omega-3. Optymalny skład Omega 3 NATUR DAY, w tym wysoki poziom kwasu DHA, sprawia, że nie powinno go zabraknąć w żadnej diecie.

Jedna kapsułka zawiera dobowe zapotrzebowanie na kwasy Omega-3

Jak kupić dobrej jakości Omega 3 ??
http://www.naturday.pl/product/opti-omega/3303387


W razie pytań s.grochowina@gmail.com
+48 604-179-597 Warto też sięgnąć po suplement diety: OptiSugar W razie pytań s.grochowina@gmail.com
+48 604-179-597


Jak ważne jest spożywanie produktów zawierających duże ilości kwasów omega-3 ?

Spożywanie produktów zawierających duże ilości kwasów omega-3  jest szczególnie istotne, gdyż nasza  dieta uboga jest w pierwiastki tej grupy.

Kwasy omega-3 pełnią wiele istotnych funkcji w naszym organizmie na każdym etapie życia.
Jak nazwa wskazuje niezbędne kwasy tłuszczowe, są niezbędne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego, a więc są szczególnie istotne, nie tylko w przypadku kobiet w ciąży, niemowląt, czy małych dzieci, ale dla każdego z nas.

Kwasy tłuszczowe omega-3 przyczyniają się do hamowania rozwoju  stanów zapalnych, nowotworów i zapaleń stawów, zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy, cukrzycy, otyłości, usprawniają pracę mózgu, korzystnie wpływają na wzrok, skórę, włosy i paznokcie.

Źródłem kwasów omega-3 jest olej rzepakowy, olej lniany, olej konopny, olej orzechowy jak również ryby, owoce morza oraz orzechy włoskie.


Kwasy omega 3 są istotne dla właściwego wzrostu kości, gojenia ran, czynności nerek oraz wątroby , oddziałują one korzystnie na obniżanie poziomu złego cholesterolu.

Źródłem kwasów omega 3 są nie tylko w/wym oleje, który posiada korzystną proporcję kwasów Omega-3 do Omega-6.

Jeśli nie lubisz stosować olei, zapraszam do zapoznania z produktem polskiej firmy NATUR DAY

http://www.naturday.pl/product/opti-omega/3303387

W razie pytań
s.grochowina@gmail.com
tel +48 604-179-597