sobota, 31 marca 2012

Dobroczynne właściwości Omega3/6 w walce z chorobą Alzheimera i Parkinsona

Choroba Parkinsona i Alzheimera są chorobami ośrodkowego układu nerwowego. Pierwsza z nich charakteryzuje się występowaniem otępienia i związana jest z zanikiem kory mózgowej. Druga jest natomiast chorobą zwyrodnieniową komórek nerwowych w istocie czarnej.
Choroba Alzheimera najczęściej występuje po 60 roku życia. W Polsce dotkniętych nią jest 250 tysięcy osób, a na świecie cierpi na nią ok. 30 milionów ludzi. Z badań epidemiologicznych wynika ,że częściej na chorobę Alzheimera zapadają kobiety. Do jej najczęstszych objawów należą: pogorszenie procesów pamięci, niezdolność do wykonywania podstawowych czynności życiowych, zmiany w zakresie osobowości i nastroju. Przyczyny choroby nie są do końca poznane. Ocenia się, że wpływ mają zarówno czynniki genetyczne jak i środowiskowe. Na przebieg choroby mogą mieć wpływ także choroby współistniejące takie  jak choroby układu krążenia.
Leczenie Alzheimera jest ciągle problematyczne i koncentruje się głównie na zmniejszaniu objawów . Duży wpływ na tę chorobę ma również dieta. Badacze dowodzą, że stosowanie kwasów Omega-3 może pomagać w opóźnieniu wzrostu zmian patologicznych związanych z chorobą. Zaleca się również stosowanie Witaminy E, która spowalnia procesy starzenia się komórek krwi i mózgu. Bardzo ważna jest tez
Witamina B, która hamuje kurczenie się mózgu ( u ludzi starszych proces ten jest pierwszym objawem  postępującej choroby Alzheimera).
Choroba Parkinsona dotyczy 1% populacji ludzi od 40 do 60  roku życia, ale zdarza się również u ludzi młodszych. Uszkodzenie ośrodków nerwowych zaburza równowagę dwóch związków chemicznych- dopaminy i acetylocholiny. Odgrywają one podstawową rolę w przekazywaniu bodźców w układzie nerwowym.Objawy choroby Parkinsona pojawiają się i narastają powoli - stopniowo w ciągu kilkunastu lat. Na początku chorzy zauważają spowolnienie ruchowe i niezgrabność w ruchach. Pojawiają się zaburzenia pisania, zaburzenia równowagi lub trudności z wykonywaniem takich prostych czynności jak wstawanie z krzesła. Spowolnieniu ulegają procesy psychiczne. W leczeniu choroby stosuje się farmakoterapię i rehabilitację ruchową.Badania przeprowadzone przez kanadyjskich naukowców dowodzą, iż dieta bogata w kwasy omega -3 i omega -6  minimalizuje ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona i opóźnia jej rozwój. Kwasy omega stanowią budulec tkanki mózgowej. Korzystnie wpływają na pracę układu odpornościowego, pomagają w zachowaniu sprawności umysłowej oraz wpływają na jakość błon komórkowych.
Odpowiednia dieta w połączeniu z rehabilitacją psychoruchową oraz unikanie stresu może znacząco poprawić nasze szanse na uniknięcie wystąpienia tych dwóch chorób.

 



Jak kupić dobrej jakości Omega 3 ???

http://www.naturday.pl/product/opti-omega/3303387

Zapraszam do zapoznania z czym są witaminy Liposomalne:
http://www.naturday.pl/product/opti-liposomal-b-complex/3303387



s.grochowina@gmail.com
tel. T-Mobile 604-179-597


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz