wtorek, 17 maja 2011

Dieta dla mózgu

OMEGA 3 wspomaga funkcjonowanie i rozwój mózgu. Jego obecność w codziennej diecie poprawia naszą koncentrację, zdolność zapamiętywania i uczenia się.
Kiedy przygotowujemy codzienne posiłki, zwykle nie zastanawiamy się nad tym, że rodzaj tłuszczu używanego w kuchni może wpływać na funkcjonowanie naszego mózgu. Tym czasem, na skład komórek nerwowych mają wpływ kwasy tłuszczowe zawarte w naszych posiłkach. Szczególnej wagi nabierają tu kwasy omega-3, w tym kwas dokozaheksaenowy (DHA), wzmagający przewodzenie impulsów nerwowych, a więc właściwe funkcjonowanie układu nerwowego.

Wśród olejów roślinnych olej rzepakowy, olej lniany, konopny, orzechowy to szczególnie cenne źródło kwasu alfa-linolenowego, który jest prekursorem DHA i zasila jego pulę. Dzięki tym właściwościom używanie oleju w codziennej diecie wspiera pracę naszego mózgu.

Omega-3 to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), a właściwie wielonienasycone kwasy tłuszczowe, z pośród których wyróżnić można kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA), których najbogatszymi źródłami są: ryby morskie, fitoplankton, kawior, owoce morza, siemię lniane, orzechy oraz niektóre rośliny. Ludzki organizm potrafi syntetyzować EPA i DHA z kwasu alfa-linolenowego (ALA), jednak proces ten jest mało efektywny i wydajny.

Kwas DHA pełni niesamowicie istotną rolę w regulacji pracy układu nerwowego, sercowo-naczyniowego oraz odpornościowego. Przynosi ulgę w chorobach reumatycznych, wspiera powrót do równowagi hormonalnej oraz wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn. Wspiera stabilizację ciśnienie tętnicze i wspiera procesy zapobiegające powstawaniu blaszek miażdżycowych, przyczyniając się do ochrony przed tą chorobą, a także jej skutkami – zawałem serca i chorobą wieńcową. Kolejnym działaniem DHA jest wspomaganie ukrwienia mózgu i przepływu bodźców nerwowych, w tym wpływ na działanie serotoniny i dopaminy, hormonów odpowiedzialnych za dobre samopoczucie. Jego ilość w mózgu zmniejsza się wraz z upływem czasu, dlatego im człowiek starszy, tym bardziej powinien dbać o uzupełnianie jego niedoborów. Zaniedbanie tego może skutkować objawami demencji oraz wahaniami nastrojów u osób starszych.


Konsekwencją niedoboru kwasów omega-3 może być nie tylko miażdżyca, nadciśnienie, cukrzyca, ale również osłabienie pamięci oraz liczne choroby neurodegeneracyjne, takie jak choroba Parkinsona i Alzheimera. Aby cieszyć się sprawnością umysłu przez całe życie, należy zapewnić mu odpowiednią pożywkę, nie tylko intelektualną. Wyjątkowy skład Opti Omega sprawia, że to niezastąpiony element diety wspomagającej funkcjonowanie i rozwój mózgu.




Naukowcy zwracają uwagę, że dla naszego mózgu niezwykle ważne jest dostarczenie odpowiedniego poziomu kwasu dokozaheksaenowego (DHA). Bogatym źródłem DHA są ryby morskie, owoce morza. O właściwy poziom DHA w mózgu warto postarać się przez całe życie, ale dwa okresy w życiu człowieka wymagają szczególnej troski.
Pierwszy to okres intensywnego rozwoju mózgu, który przypada na trzeci trymestr ciąży do 18-go miesiąca po urodzeniu. Badania wykazały, że dostarczanie kwasów omega-3 w tym okresie ma znaczenie dla rozwoju mózgu dziecka, a niedobory powodują nieodwracalne skutki w układzie nerwowym.
Drugi okres to starość, kiedy transport kwasów tłuszczowych do mózgu ulega osłabieniu. Niedobór kwasów omega-3 powoduje osłabienie pamięci, a także może przyczynić się do rozwoju choroby Parkinsona oraz Alzheimera.
Pytanie natomiast, czy pomiędzy wspomnianym czasem nie warto również zadbać o swój organizm ????

Jak kupić dobrej jakości Omega 3 ???



http://www.naturday.pl/product/opti-omega/3303387

W razie pytań
s.grochowina@gmail.com
tel +48 604-179-597





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz