wtorek, 17 maja 2011

Jak ważne jest spożywanie produktów zawierających duże ilości kwasów omega-3 ?

Spożywanie produktów zawierających duże ilości kwasów omega-3  jest szczególnie istotne, gdyż nasza  dieta uboga jest w pierwiastki tej grupy.

Kwasy omega-3 pełnią wiele istotnych funkcji w naszym organizmie na każdym etapie życia.
Jak nazwa wskazuje niezbędne kwasy tłuszczowe, są niezbędne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego, a więc są szczególnie istotne, nie tylko w przypadku kobiet w ciąży, niemowląt, czy małych dzieci, ale dla każdego z nas.

Kwasy tłuszczowe omega-3 przyczyniają się do hamowania rozwoju  stanów zapalnych, nowotworów i zapaleń stawów, zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy, cukrzycy, otyłości, usprawniają pracę mózgu, korzystnie wpływają na wzrok, skórę, włosy i paznokcie.

Źródłem kwasów omega-3 jest olej rzepakowy, olej lniany, olej konopny, olej orzechowy jak również ryby, owoce morza oraz orzechy włoskie.


Kwasy omega 3 są istotne dla właściwego wzrostu kości, gojenia ran, czynności nerek oraz wątroby , oddziałują one korzystnie na obniżanie poziomu złego cholesterolu.

Źródłem kwasów omega 3 są nie tylko w/wym oleje, który posiada korzystną proporcję kwasów Omega-3 do Omega-6.

Jeśli nie lubisz stosować olei, zapraszam do zapoznania z produktem polskiej firmy NATUR DAY

http://www.naturday.pl/product/opti-omega/3303387

W razie pytań
s.grochowina@gmail.com
tel +48 604-179-597






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz