wtorek, 17 maja 2011

Omega3 zmniejsza ryzyko cukrzycy typu II

Cukrzyca to schorzenie metoboliczne. Żeby zmniejszyć ryzyko, należy wprowadzić do codziennego jadłospisu odpowiednią ilość produktów bogatych w kwasy omega-3, które zwiększają wrażliwość mięśni na insulinę. Olej rzepakowo, lniany jako bogate źródło kwasu alfa-linolenowego, prekursora kwasów omega-3, a jednocześnie obfitujący w kwasy jednonienasycone, jest cennym składnikiem diety w zapobieganiu cukrzycy typu II i jej powikłaniom.
Wiemy, że na cukrzycę typu II (nieinsulinozależna) duży wpływ ma nasza dieta. Rodzaj tłuszczu w diecie ma wpływ na powstawanie oporności tkanek na insulinę, a zatem zachorowań na cukrzycę typu II. Jak jej przeciwdziałać?
Światowa Organizacja Zdrowia potwierdziła, że ryzyko zachorowania na cukrzycę można zmniejszyć dzięki diecie bogatej w kwasy omega-3. Cennym źródłem kwasu alfa-linolenowego, z którego powstają kwasy omega-3, są m.in ryby, owoce morza, orzechy włoskie, olej konopny, olej lniany oraz olej rzepakowy, który zawiera go dziesięć razy więcej niż np. oliwa z oliwek.
Dietetycy przypominają, że zalecana dawka niezbędnego kwasu ALA, z którego powstają kwasy omega-3, znajduje się w jednej łyżce stołowej oleju rzepakowego. Wystarczy dodawać go do ulubionych potraw zamiast innych tłuszczów, żeby zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II.
Wiem, że jest sporo wątpliwości o źródła pochodzenia rzepaku, jego upraw, więc temat pozostawiam otwarty i do decyzji własnej.

Omega-3 to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), a właściwie wielonienasycone kwasy tłuszczowe, z pośród których wyróżnić można kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA), których najbogatszymi źródłami są: ryby morskie, fitoplankton, kawior, owoce morza, siemię lniane, orzechy oraz niektóre rośliny. Ludzki organizm potrafi syntetyzować EPA i DHA z kwasu alfa-linolenowego (ALA), jednak proces ten jest mało efektywny i wydajny.

Kwas DHA pełni niesamowicie istotną rolę w regulacji pracy układu nerwowego, sercowo-naczyniowego oraz odpornościowego. Przynosi ulgę w chorobach reumatycznych, wspiera powrót do równowagi hormonalnej oraz wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn. Wspiera stabilizację ciśnienie tętnicze i wspiera procesy zapobiegające powstawaniu blaszek miażdżycowych, przyczyniając się do ochrony przed tą chorobą, a także jej skutkami – zawałem serca i chorobą wieńcową. Kolejnym działaniem DHA jest wspomaganie ukrwienia mózgu i przepływu bodźców nerwowych, w tym wpływ na działanie serotoniny i dopaminy, hormonów odpowiedzialnych za dobre samopoczucie. Jego ilość w mózgu zmniejsza się wraz z upływem czasu, dlatego im człowiek starszy, tym bardziej powinien dbać o uzupełnianie jego niedoborów. Zaniedbanie tego może skutkować objawami demencji oraz wahaniami nastrojów u osób starszych.


Tłuszcz diety ma znaczący wpływ na powstawanie cukrzycy typu II. W zależności od składu może przyczynić się do jej rozwoju albo w znaczący sposób zmniejszyć to ryzyko.
Badania potwierdzają, że spośród dostępnych Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych OMEGA 3 jest szczególnie zalecana w prewencji cukrzycy typu II, jak i jej powikłań. Z tego względu jest ona także polecana w diecie cukrzycowej.
Zasadą skutecznego leczenia cukrzycy jest regulacja wszystkich zaburzeń towarzyszących chorobie. Lekarze polecają osobom chorym na cukrzycę Omega 3 w zbilansowanej diecie, gdyż chroni przed groźnymi powikłaniami cukrzycy, takimi jak utrata wzroku, uszkodzenie nerek, choroby układu krążenia i serca.
W ostatnich badaniach na zwierzętach stwierdzono, że wrażliwość mięśni na insulinę jest znacznie wyższa, jeżeli w diecie znajdują się tłuszcze bogate w kwasy omega-3. Optymalny skład Omega 3 NATUR DAY, w tym wysoki poziom kwasu DHA, sprawia, że nie powinno go zabraknąć w żadnej diecie.

Jedna kapsułka zawiera dobowe zapotrzebowanie na kwasy Omega-3

Jak kupić dobrej jakości Omega 3 ??
http://www.naturday.pl/product/opti-omega/3303387


W razie pytań s.grochowina@gmail.com
+48 604-179-597 Warto też sięgnąć po suplement diety: OptiSugar W razie pytań s.grochowina@gmail.com
+48 604-179-597


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz